Så länge du har köpt ett kvalitetshår, använder bra anpassade hårprodukter och alltid följer alla de viktiga skötselråden så kommer du väldigt långt på det.

Prova en annan inpackning och balsam som är ännu fetare och mer återfuktande. Har du hittat ett balsam eller inpackning som fungerar väldigt bra på ditt egna hår så behöver denna inte vara tillräckligt återfuktande för löshåret, som är dött och avklippt hår som inte får någon återfuktning från hårbotten.

Prova gärna att blanda några droppar arganolja i ditt balsam eller inpackning innan du applicerar det i längderna på håret, låt sitta några minuter extra innan du sköljer håret med kallt vatten. Komplettera gärna med ett spraybalsam (leave-in balsam, återfuktande utredningsspray för tovor) både i torrt och fuktigt hår innan du börjar borsta håret.

Hjälper inget av detta, så har förmodligen trasslet/torrheten i löshåret inget med din behanding av håret att göra, utan det är kvalitén på löshåret som är i för dåligt skick (för att säljas egentligen). Många hårleverantörer lägger inte tillräckligt med tid och pengar på att skonsamt behandla löshåret innan det säljs.

För att löshåret ska kunna säljas snabbt bleks och färgas det på ett icke skonsamt sätt vilket resulterar i att löshårets kvalité redan är kompromissad. Detsamma gäller om hårleverantörerna syrabehandlar håret för att fräta bort fjällskikten så att hårstråna blir tunnare (för att efterlikna europeiskt och skandinaviska hårstrån) eller ytbehandlar håret med t.ex. teflon eller kisel i hopp om att hårstråna ska bli starkare och mer motståndskraftiga. Detta resulterar tyvärr i att kunderna upplever efter några tvättar att hårfärgen bleknar/släpper i intensitet, hårstråna är inte längre mjuka, starka eller motståndskraftiga.

Om fjällskikten inte är bevarande, vilket är en så viktig del av hårstråets uppbyggnad, spelar det ingen roll hur bra produkter du använder eller hur väl du tar hand om löshåret för hårstråna är redan förstörda. Hårstrån med förstörda fjällskikt kan inte absorbera eller bibehålla de fuktgivande ingredienserna du tillsätter genoma att använda återfuktande hårprodukter. Fråga gärna återförsäljaren om löshåret har bevarade fjällskikt (cuticle intact/retained)